"Bycie piekarzem, to trudna sprawa. Pieczenie chleba, to nie zabawa. A chleb spożywają bogaci i biedni, bo smaczny to pokarm i jakże powszedni."
Dnia 15 października dzieci z klas 0A i 0B wybrały się na wycieczkę do piekarni "Zdrojowa". Z wielkim zainteresowaniem przyglądały się pracy pań i panów piekarzy, poznawały etapy powstawania pieczywa i ciast, oraz produkty potrzebne do ich wypieku. Zobaczyły również maszyny, które pomagają w pracy piekarzowi, a pracownicy piekarni pokazali dzieciom w jaki sposób wałkowane jest ciasto francuskie, jak zwijane są rogale, formułowane bułeczki i wypiekany chleb w piecu.
W piekarni wszystko było ciekawe: ogromne misy na ciasto, wózki z upieczonym chlebem i ciastkami, wielkie łopaty do wysadzania pieczywa. Największe wrażenie wywarło to, że dzieciaki samodzielnie mogły wkładać chleb na łopacie do pieca, wałkować ciasto francuskie i kręcić ogromnymi misami. Słodką przyjemność sprawiło dzieciom delektowanie się pysznymi bezowymi ciastkami. Serdecznie dziękujemy wszystkim pracownikom piekarni za okazaną gościnność i bardzo miłą atmosferę.